divendres, 17 de setembre del 2010

Diada Nacional de Catalunya a la capital

Benvinguts de nou a una nova entrada del meu blog. A l'entrada d'avui parlaré sobre la jornada que vam viure alguns aficionats, el passat dissabte 11, a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Comencem sortint a les 9:10 de casa, cap a l'estació de Balenyà, on arribaria 5 minuts després. La idea era agafar el rodalies cap a L'Hospitalet de les 9:24, que arribaria puntualment per la via 1, procedent de Vic. El viatge molt tranquil, i molt puntual. Vaig poder comprovar in situ les noves velocitats màximes de la línia, sent la més alta que vaig veure, 115 poc abans d'arribar a l'estació de Les Franqueses del Vallès. Durant el camí, ja dins del túnel de Barcelona, vaig poder comprovar l'avenç de les obres del nou intercanviador de Sagrera - Meridiana, on ja estan els treballs força avançats, pel que respecta a la zona de l'andana. Puntualment, a les 10:31, arribem a Plaça Catalunya, per anar direcció al metro, cap a la línia 3, per anar a Pg. de Gràcia, on havia quedat amb l'Aleix i l'Enric, que venien en un Catalunya Expréss direcció Estació de França. Al cap de 2 minuts de ser a l'andana de l'estació de Catalunya de la L3, apareix una unitat 2000 direcció Trinitat Nova, que al cap d'1 minut em deixaria a l'intercanviador de Passeig de Gràcia. A l'arribar, arriba una doble composició de Civia de la sèrie 465, formada per les unitats 465 251M i 465 215M cap a l'Estació de França. Després de marxar la doble unitat 465, apareix una doble d'unitats 448R, amb la mateixa destinació que el Civia anteriorment esmentat. A dins del tren, ens trobem jo, l'Aleix i l'Enric, juntament amb l'Adrià i el Josué. Al cap de 10 minuts arribem a l'Estació de França, on allà ens esperarien en Pere i en Martí. La idea, era trobar-nos tots allà, per entregar el premi al guanyador del concurs de fotografia d'estiu, que es va organitzar al fòrum NouFerrocat. Mentre voltavem per les andanes, vam poder veure estacionada la 252.070, una de les últimes en conservar l'esquema Grandes Líneas Renfe, amb la inscripció Altaria, arribada poca estona abans amb el Tren Hotel Elipsos, Salvador Dalí i Pau Casals, de Milan i Zuric.


Després de fer algunes fotos a la locomotora, anem cap al final de l'andana, per tal de fer la foto de l'entrega del premi al guanyador. El premi era una miniatura d'un automotor BEH 4/8, remolcant un vagó frigorific, del cremallera de Núria, que va guanyar l'Aleix, deixant-nos aquesta fantàstica estampa, de les bòvedes de l'estació des de l'exterior, amb un ambient ferroviari de luxe.
Un cop feta l'entrega del premi, ens arriba la 470 099, la primera en rebre els nous colors "Interurbanos", de la gerència de Mitjana Distància de RENFE, acompanyada d'una germana seva, però amb els colors de regionals aplicats fins fa poc temps. S'estacionen a la via 15.
Deixem ja l'Estació de França, i anem cap a la Ciutadella, i l'Arc de Triomf, per veure les parades i els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Anem cap a l'estació d'Arc de Triomf, per agafar la línia 1 de Metro, fins a Sagrera, on allà canviariem a les noves línies automàtiques, inaugurades fa poc, les L9 i L10. Agafem un L10 fins al final de la línia, Gorg, i allà fem algunes preses de video, des del frontal del tren, ja que no estan dotats de cabina de conducció. El video el podreu veure al meu canal de Youtube.

De Gorg, sortim de nou per la L10, fins a Bon Pastor, per canviar a la línia 9, fins a Fondo. De Fondo agafem la línia 1, fins a la parada de Sant Andreu. La idea era, caçar el Talgo Barcelona - Lorca, amb doble tracció de 252, a l'estació de Sant Andreu Comtal, amb bones condicions de llum, i al cap de pocs minuts d'arribar, va passar l'esmentat Talgo, amb la doble tracció, un fet habitual els caps de setmana.
Un cop passat el Talgo de Lorca, anem fins al centre comercial La Maquinista, a dinar, i després marxar cap a Montcada Bifurcació, on a l'anada, vaig avistar la Mak G1700 de Comsa, i l'auscultador d'Adif. Però abans voliem fer la línia 11 del Metro, des de Torre Baró, fins a Sants, però el meu sentit de l'orientació em va traïr, i vam desistir de seguir buscant, ja que al cap de pocs minuts arribaria en Xavi, i vam decidir tornar cap a l'estació de RENFE de Torre Baró, on la megafonia anunciava, que per un incendi, la línia R3 es trobava tallada des de Manlleu fins a Torelló. Agafem un R4 fins a Sants, i allà sortim al vestíbul, per trobar-nos amb el Xavi. Un cop trobats, vam agafar el primer tren cap a Montcada Bifurcació, on allà, ens tornariem a trobar tots els que erem al matí, l'Adrià, l'Enric, el Martí, i el Josué. Ells ja feia una estona que havien arribat, vam demanar permís per accedir a la platja de vies, i ens el van concedir, i allà vam fotografiar la Mak G1700 de Comsa, amb uns vagons plataforma, la qual al final, hi havia una excavadora giratòria, preparada per moure travesses.
Metres més enllà, hi havia l'auscultador de vies d'Adif, que el dia abans havia baixat de Cervera, Calaf i Manresa. A la foto el veiem juntament amb una 447 en doble, procedent de les línies R4 i R7, cap a Barcelona.
Després de visitar i fotografiar l'auscultador i la Mak, voliem mirar d'anar al Tram, però ja començava a ser tard, i vam separar-nos de nou, jo i l'Aleix, vam decidir tornar a l'Estació de França, repetint la mateixa operació del matí, agafar el primer tren que passés cap a Plaça Catalunya, agafar la línia 3 del metro, on de nou vindria una unitat 2000, i anar a Pg de Gràcia, a agafar el primer tren cap a l'Estació de França, on vam veure estacionat, un automotor Alaris de la sèrie 490, però no era un 490 qualsevol, a l'anar a la zona de topalls, ens vam adonar, que era el desafortunat que la nit de la revetlla de Sant Joan, es va endur per davant la vida de 12 imprudents que creuaven les vies en aquell moment, causant també, un fort trauma emocional al maquinista i als viatgers.
Deixant de banda el trist episodi de la nit de la revetlla de Sant Joan, era hora de marxar, l'Aleix cap a Torredembarra, i jo cap a casa, on acompanyaria l'Aleix fins a l'estació de Sants, a bord del regional a Vinaròs, servit per les 470 071M i 035M. A Sants ens acomiadem, i jo agafo un R3 procedent de Ripoll, cap a L'Hospitalet, on estacionariem a la via 11, just davant de la unitat 447 057R, la primera en rebre els colors de Rodalies de Catalunya, i que els últims dies, ha realitzat el nou servei semi-directe a Puigcerdà.
A les 20:06, agafo el mateix tren que m'ha dut des de Sants fins a L'Hospitalet, una doble 447, que faria el servei, com jo anomeno, regional a Ripoll, ja que no para a totes les estacions. Cap als volts de 2/4 de 10 arribaria a Vic, i allà ja donava per finalitzada la jornada de la Diada Nacional de Catalunya, la qual va ser força profitosa, en quan a cacera ferroviaria.

Fins aquí l'entrada d'avui. Agraïr la companyia d'Adrià Roig, Aleix Cortés, Enric Marco, Martí Butifoll, Josué Ferrero, Pere Garcia, i Xavier Martínez. Fins la propera, salut!

1 comentari:

  1. Està molt bé això de fer trobades, tot i que jo no estat mai a cap.
    La Mak em va sorprendre molt quan la vaig veure estacionada a Sant Vicenç de Castellet. Va estar unes quantes nits repartint travesses entre aquesta població i Manresa.
    Molt bon reportatge. Quin fart de voltar us veu fer...

    ResponElimina

Powered By Blogger